CONICET Community

LARA, VIRGINIA MELANY

Postdoctoral strategic topics

SPECIALITY:

Ciencia y Tecnología de Alimentos

Scientific discipline:

Food engineering and Biotechnology

Topic:

OBTENTION AND SELECTION OF BIOSANITIZERS FOR THEIR USE AS ANTIADHESIVES AGENTS AND BIOFILMS DISRUPTERS IN THE JUICE FRUIT INDUSTRY

Workplace

INSTITUTO DE TECNOLOGIA DE ALIMENTOS Y PROCESOS QUIMICOS (ITAPROQ, CONICET-UBA) Depends on
Address:
CIUDAD UNIVERSITARIA S/N, 1428 - Capital Federal - Argentina

Contact:

Send Message

S&T Expertise*

Comencé mi carrera en investigación participando de investigaciones dirigidas a la síntesis de heterociclos con bioactividad, mediante técnicas convencionales y técnicas de bajo impacto ambiental en la Universidad de Buenos Aires, Facultad de Farmacia y Bioquímica, Departamento de Química Orgánica.Luego comencé el doctorado con una beca de la Agencia en la Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, UBA en el Departamento de Industrias. Mi tesis doctoral está dirigida a la "Selección y aplicación de biosurfactantes para optimizar la estabilidad física y microbiológica de alimentos." *Information provided by the agent in SIGEVA

Lines of Investigation

Síntesis de Heterociclos Natural and exact sciences - Chemical Sciences - Organic chemistry
Biosurfactantes Engineering and technologies - Other engineering and technologies - Food and beverages

Technological Capacities

  • 6. Biological sciences
    • 2. Biology/Biotechnology
      • 2.4. In vitro Testing, Trials
      • 2.5. Microbiology
      • 2.10. Synthetic Biology
    • 6. Industrial Biotechnology
      • 6.2. Biobased chemical building blocks
      • 6.10. Biotensides
      • 6.12. Fermentation
  • 8. Agrofood industry
    • 1. Technologies for the food industry
      • 1.1. Drink Technology
      • 1.2. Food Additives/Ingredients/Functional Food
      • 1.3. Food Packaging/Handling
      • 1.4. Food Processing
      • 1.5. Food Technology
    • 2. Food quality and safety
      • 2.1. Detection and Analysis methods
      • 2.2. Food Microbiology/Toxicology/Quality Control
      • 2.3. Safe production methods
      • 2.4. Traceability of food
    • 3. Micro- and Nanotechnology related to agrofood

Key Words

BACTERIAS LÁCTICASBIOACTIVIDADSÍNTESIS DE BAJO IMPACTO AMBIENTALBIOSURFACTANTESHETEROCYCLESCAPACIDAD ANTIMICROBIANA Y ANTIADHESIVAHETEROCÍCLOSBIOSURFACTANTSLACTIC BACTERIASANTIMICROBIAL AND ANTIADHESIVE ABILITYLOW IMPACT SYNTHESIS TECNIQUESBIOACTIVITY

Education

2017 - 2023

Doctor de la Universidad de Buenos Aires en Química Industrial

OFICINA DE COORDINACION ADMINISTRATIVA CIUDAD UNIVERSITARIA, CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS

2016 - 2017

Certificado en formación pedagógica para niver medio y superior no universitarioa

OFICINA DE COORDINACION ADMINISTRATIVA CIUDAD UNIVERSITARIA, CONSEJO NACIONAL DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS Y TECNICAS

2009 - 2015

Licenciada en Ciencia y Tecnología de Alimentos

FACULTAD DE FARMACIA Y BIOQUIMICA, UNIVERSIDAD DE BUENOS AIRES


Directed by
CAMPOS, CARMEN ADRIANA
Scientific Research Career at CONICET

Co-directed by
GLIEMMO, MARIA FERNANDA
Scientific Research Career at CONICET

Science and Technology Production

Services