CONICET Community

TARANTO, MARIA PIA

Principal researcher

SPECIALITY:

BACTERIAS LÁCTICAS/BIOTECNOLOGÍA/ALIMENTOS FUNCIONALES/TRANSFERENCIA TECNOLÓGICA

Scientific discipline:

Food engineering and Biotechnology - Food engineering and Biotechnology

Topic:

Lactic acid bacteria as biological regulators in functional foods. Technological developments and technology transfer.

Workplace

CENTRO DE REFERENCIA PARA LACTOBACILOS (CERELA, CONICET-FECIC-FML) Depends on
Address:
CHACABUCO 145, 4000 - San Miguel de Tucumán (Est. Tucumán) - Tucumán - Argentina

Contact:

Send Message

S&T Expertise*

- Desarrollo de prototipos; ajustes tecnológicos, formulación y diseño del productos (alimentos, bio-ingrediente, nutracéutico, bio-fármaco, fermento, cultivo adjunto, etc.) - Desarrollo y optimización de parámetros de bioprocesos:Obtención de biomasa húmeda (fermentadores)Scaling up Recuperación de metabolitos (bio-ingredientes)Secado (aspersión, liofilización)- Evaluación de propiedades probióticas y funcionales: ensayos in vitro e in vivo (modelo animal) y clínicos- Técnicas de biología: extracción de ADN/ARN, clonado, expresión de genes, PCR clasica, RT-PCR *Information provided by the agent in SIGEVA

Lines of Investigation

Probióticos lácticos reguladores de hiperlipemias y tránsito intestinal, inmunogénicos, Alimentos Funcionales bioenriquecidos, Bioprocesos alimenticio Natural and exact sciences - Biological sciences - Other biological sciences

Technological Capacities

  • 8. Agrofood industry
    • 1. Technologies for the food industry
      • 1.1. Drink Technology
      • 1.2. Food Additives/Ingredients/Functional Food
      • 1.3. Food Packaging/Handling
      • 1.4. Food Processing
      • 1.5. Food Technology
    • 2. Food quality and safety
      • 2.1. Detection and Analysis methods
      • 2.2. Food Microbiology/Toxicology/Quality Control
      • 2.3. Safe production methods
      • 2.4. Traceability of food
    • 3. Micro- and Nanotechnology related to agrofood

Key Words

Alimentos FuncionalesProbioticosProbioticsBacterias LacticasBioprocessBioprocesosNutracéuticosLactic Acid BacteriaNutraceuticalsFunctional Food

Education

1995 - 1999

Dra. en Bioquimica

UNIVERSIDAD NACIONAL DE TUCUMAN

1987 - 1993

Bioquimica

FACULTAD DE BIOQUIMICA, QUIMICA Y FARMACIA, UNIVERSIDAD NACIONAL DE TUCUMAN


S&T HR Training

Director of
BUSTOS, ANA YANINA
Scientific Research Career at CONICET

Science and Technology Production

Services