CONICET Community

BRACHO OLIVEROS, JUAN PABLO

Internal doctoral completion fellowship

SPECIALITY:

Ingeniería de péptidos

Scientific discipline:

Agrarian Sciences - Biochemistry and Molecular Biology

Topic:

Antifungal activity of peptides from Silybum marianum on the fungusphytopathogen Fusarium graminearum, causal agent of wheat wilt.

Workplace

CENTRO DE INVESTIGACION DE PROTEINAS VEGETALES (CIPROVE, CIC) Depends on
  • COMISION DE INVESTIGACIONES CIENTIFICAS DE LA PROVINCIA DE BUENOS AIRES (CIC)
Address:
CALLE 47 Y CALLE 115 S/N, 1900 - La Plata - Buenos Aires - Argentina

Contact:

Send Message

S&T Expertise*

Síntesis química de péptidos en fase sólida Fmoc.Determinación de actividad antimicrobiana.Análisis de péptidos por métodos cromatográficos (HPLC, TLC) y espectrometría de masas (ESI, MALDI-TOF).Manejo de técnicas de biología molecular (ADN recombinante, clonaje, expresión de genes).Proteómica (caracterización de proteínas, producción heteróloga y purificación).Control integrado de plagas y producción de bioinsumos.Marcadores moleculares (SSR, SNP, RAPD, PCR, QPCR).Manejo de cultivos frutohortícolas.Desarrollo de proyectos agroecológicos (diseño de agroecosistemas, medidas de diversidad, bioprospección, georreferenciación, manejo orgánico de cultivos de interés agrícola, conservación de recursos fitogenéticos). Aplicación de HACCP y Buenas prácticas de manufactura (BPM).Procesamiento de alimentos (tecnología de procesamiento de alimentos, manejo poscosecha).Diseño y puesta a punto de sistemas de riego.Instalación y diseño de sistemas hidropónicos. *Information provided by the agent in SIGEVA

Lines of Investigation

Conservación y uso de recursos fitogenéticos Natural and exact sciences - Biological sciences - Biodiversity conservation
Producción de enzimas para uso industrial Engineering and technologies - Industrial biotechnology - Technological bioprocessing, biocatalysis, fermentation
Producción de bioinsumos Agricultural sciences - Agricultural biotechnology - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Genética de Poblaciones Natural and exact sciences - Biological sciences - Biochemistry and molecular biology (same as 3.1.10)
Producción de bioinsumos Agricultural sciences - Agricultural biotechnology - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Conservación y uso de recursos fitogenéticos Natural and exact sciences - Biological sciences - Biodiversity conservation
Sanidad vegetal Agricultural sciences - Agricultural biotechnology - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Síntesis de péptidos Natural and exact sciences - Biological sciences - Biochemistry and molecular biology (same as 3.1.10)

Technological Capacities

  • 6. Biological sciences
    • 2. Biology/Biotechnology
      • 2.3. Genetic Engineering
      • 2.11. Protein Engineering
      • 2.1. Biochemistry/Biophysics
      • 2.6. Molecular design
      • 2.5. Microbiology
      • 2.2. Cellular and Molecular Biology
      • 2.9. Enzyme Technology
    • 3. Genome Research
      • 3.2. Gene Expression, Proteom Research
      • 3.1. Bioinformatics
      • 3.3. Population genetics
    • 6. Industrial Biotechnology
      • 6.9. Bioprocesses
      • 6.12. Fermentation
  • 7. Agriculture and Marine Resources
    • 1. Agriculture
      • 1.5. Horticulture
      • 1.3. Biocontrol
      • 1.7. Precision agriculture
      • 1.4. Crop Production
  • 8. Agrofood industry
    • 1. Technologies for the food industry
      • 1.5. Food Technology
      • 1.2. Food Additives/Ingredients/Functional Food
      • 1.4. Food Processing
    • 2. Food quality and safety
      • 2.2. Food Microbiology/Toxicology/Quality Control

Key Words

biotecnologíabiología molecularpéptidos antimicrobianosbiotechnologymolecular biologyantimicrobial peptides

Education

2006 - 2012

Licenciado en Biología

FACULTAD DE CIENCIAS


Directed by
MALBRAN, ISMAEL
Scientific Research Career at CONICET

Co-directed by
VAIRO CAVALLI, SANDRA ELIZABETH
Scientific Research Career at CONICET

Science and Technology Production

Services