CONICET Community

PODETTI, CELINA VALERIA

Internal doctoral strategic topics

SPECIALITY:

Industria de Procesos

Scientific discipline:

Process Engineering - Environment, Conservation and Sustainability

Topic:

TOWARDS THE CONCEPT OF BIOREFINERY: OBTAINING LEVULINIC ACID, BIOCHAR, BIO-OIL AND BIOGAS FROM LIGNOCELLULOSIC WASTE

Workplace

Contact:

Send Message

S&T Expertise*

La investigación de Celina Podetti se orienta al desarrollo de procesos eco-innovadores para la valorización de residuos agroindustriales mediante extracción asistida por ultrasonido y catálisis ácida en condiciones suaves. Ha optimizado la obtención simultánea de pectinas enriquecidas en polifenoles y furfural a partir de cáscara de granada, bagazo cervecero y orujos de uva, aplicando metodologías de diseño experimental y optimización multiobjetivo. Sus aportes contribuyen al avance de biorefinerías sostenibles y a la implementación de la economía circular en el campo de la ciencia y la tecnología de los alimentos y procesos químicos. *Information provided by the agent in SIGEVA

Lines of Investigation

Agrarian Sciences Engineering and technologies - Chemical engineering - Chemical process engineering

Technological Capacities

  • 8. Agrofood industry
    • 1. Technologies for the food industry
      • 1.2. Food Additives/Ingredients/Functional Food
      • 1.3. Food Packaging/Handling
      • 1.4. Food Processing
      • 1.1. Drink Technology
      • 1.5. Food Technology
    • 2. Food quality and safety
      • 2.1. Detection and Analysis methods
      • 2.2. Food Microbiology/Toxicology/Quality Control
      • 2.3. Safe production methods

Key Words

POMEGRANATEPECTINAVALORIZACIÓNGRANADAPECTINSVALORIZATIONFURFURAL

Education

2012 - 2022

Ingeniero Químico

FACULTAD DE INGENIERIA, UNIVERSIDAD NACIONAL DE SAN JUAN


Directed by
FABANI, MARIA PAULA
Scientific Research Career at CONICET

Co-directed by
RODRIGUEZ, ROSA ANA
Scientific Research Career at CONICET

Science and Technology Production

Services