CONICET Community

BARREIRO, MARÍA CELINA

Internal doctoral fellowship within the framework of research projects of implementation units

SPECIALITY:

Caracterización de calidad del agua por parámetros físico-químicos y comunidad fitoplanctónica

Scientific discipline:

Environment, Conservation and Sustainability

Topic:

Comprehensive characterization of the water quality of the Reconquista River through physical-chemical parameters and its influence on the phytoplankton community

Workplace

INSTITUTO DE INVESTIGACION E INGENIERIA AMBIENTAL (IIIA, CONICET-UNSAM) Depends on
Address:
25 DE MAYO Y FRANCIA S/N, 1650 - General San Martín - Buenos Aires - Argentina

Contact:

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S&T Expertise*

Ingeniera en alimentos con experiencia en laboratorio de investigación de residuos de plaguicidas en matrices alimentarias y ambientales. Máster en ingeniería ambiental con experiencia en investigación de microorganismos patógenos e indicadores de contaminación en aguas residuales domésticas tratadas con filtros modulares de distinto tamaño de poro. Estudiante de doctorado, línea de investigación relacionada a la calidad fisicoquímica del Río Reconquista y su influencia en la comunidad de fitoplancton. *Information provided by the agent in SIGEVA

Lines of Investigation

E. coli, Salmonella y huevos de helmintos en agua residual doméstica Engineering and technologies - Environmental engineering - Other environmental engineering
Caracterización fisicoquímica del agua del Río Reconquista y su influencia sobre la comunidad fitoplanctónica Natural and exact sciences - Earth and environmental sciences - Ciencias Medioambientales (los aspectos sociales van en 5.7 "Geografía Económica y Social"
Plaguicidas organoclorados en arándanos Engineering and technologies - Other engineering and technologies - Food and beverages

Technological Capacities

  • 8. Agrofood industry
    • 1. Technologies for the food industry
      • 1.4. Food Processing
      • 1.5. Food Technology
      • 1.3. Food Packaging/Handling
    • 2. Food quality and safety
      • 2.3. Safe production methods
      • 2.4. Traceability of food
      • 2.1. Detection and Analysis methods
      • 2.2. Food Microbiology/Toxicology/Quality Control
  • 10. Protecting man and the environment
    • 2. Environment
      • 2.10. Soil and Groundwater Pollution
      • 2.12. Life Cycle Assessment
      • 2.2. Environmental Engineering/Technology
      • 2.13. Outoor Air Pollution/Treatment
      • 2.3. Measurement and Detection of Pollution
      • 2.15. Remediation of Contaminated Sites
    • 3. Waste Management
      • 3.1. Biotreatment/Compost/Bioconversion
      • 3.9. Waste to Energy /Resource
      • 3.2. Incineration and Pyrolysis
      • 3.3. Land and Sea Disposal
      • 3.4. Recycling, Recovery
    • 4. Water Management
      • 4.7. Municipal Water Treatment
      • 4.2. Drinking Water
      • 4.9. Sludge Treatment / Disposal
      • 4.4. Hydrology
      • 4.11. Wastewater Recycling
      • 4.5. Industrial Water Treatment
      • 4.13. Water Resources Management

Key Words

FitoplanctonFoodPhysicochemical characterizationPhytoplanktonPesticidesCaracterización fisicoquímicaIndicator microorganismsWasterwaterMicroorganismos indicadoresAgua residualPesticidasAlimentos

Education

2018 - 2020

Máster Universitario en Ingeniería Ambiental

UNIVERSIDAD DE VALENCIA

2011 - 2017

Ingeniera en Alimentos

FACULTAD DE CIENCIAS DE LA ALIMENTACION, UNIVERSIDAD NACIONAL DE ENTRE RIOS


Directed by
SALOMONE, VANESA NATALIA
Scientific Research Career at CONICET

Co-directed by
TASCON, MARCOS
Scientific Research Career at CONICET

Science and Technology Production

Services